Важливим фактором отримання здорового урожаю зернових культур є передпосівне протруєння насіння.
Хвороби рослин провокують фітопатогени, що знаходитись як у самому насінні, так і на його поверхні. В залежності від виду патогену та умов його розвитку ці шкідливі об’єкти можуть суттєво вплинути на майбутній урожай. Щоб нівелювати цю загрозу необхідно визначитись який саме патоген знаходиться у насінні. Для цього проводять аналіз насіння на предмет його зараженості хворобами. Після визначеності виду патогену підбирають найбільш оптимальний протруйник. Такий вид аналізу, а також комплексне дослідження насіннєвого матеріалу із визначення його посівних якостей (чистоти та відходу насіння; домішки насіння інших рослин, визначення схожості, вологості насіння, маси 1000 насінин та ін.), аналіз біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур проводиться у Державній установі «Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія».13:18 16.09.2024