Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Новини Томашпільської селищної ради

Дата: від до Скинути

29 СІЧНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

29 СІЧНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

99 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. Бій під Крутами тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з чотирьох сотень київських студентів і бійців вільного козацтва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш ніж 70 років. Натомість, про бій під Крутами завжди пам’ятали українці, які проживали за кордоном. Відзначаючи дату проголошення незалежності України, вони згадували й про крутян. Один із яскравих представників української діаспори – Євген Маланюк, наголошував: «…народ, творячи з якоїсь події легенду – а Крути без сумніву, є й будуть однією з найвеличніших легенд нашої нації, – знає, що він робить. Народна мудрість і національний геній – це найвища земна справедливість – творячи свої легенди і міти, себто підносячи дану історичну подію до височини надісториччя, ніколи – щодо вибору тієї події – не помиляються. Не помилилися вони й у випадку Крут». Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».

11:07 29.01.2017

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років і що отримало назву - Голокост, що призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини - НЕ ПОВИННО ПОВТОРИТИСЯ! В історії людства було безліч «темних» плям, але так відверто, широкомасштабно і цинічно, суспільство ще не падало ніколи. Маніпуляції громадською свідомістю, нездорові ідеї і злочинне замовчування, які супроводжували весь цей жах, не давали тоді повною мірою усвідомити справжній стан речей, і це сумно. Однак все світове співтовариство здригнулося, коли почали відкриватися факти і підтвердження подібних злодіянь, причому в справжніх «промислових» масштабах. Ми не повинні допустити, щоб подібне ще хоч коли-небудь повторилося! Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який відзначається 27-го січня, прийнятий на офіційному рівні Генеральною Асамблеєю ООН 1-го листопада 2005-го року, резолюція A/RES/60/7 . Метою запровадження цієї сумно пам’ятної дати, є активна просвітницька робота та сприяння у запобіганні можливих майбутніх актів геноциду, а так само зневаги до цінності людського життя. Міжнародне співтовариство "беззастережно засуджує всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, зумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце", - йдеться в тексті резолюції. Справжні і майбутні покоління не повинні забувати уроків наших загальнолюдських і настільки трагічних катастроф, інакше може виникнути дуже високий ризик повторення подібних моментів у майбутньому. У цей день, День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися! Будемо пам’ятати...

08:17 27.01.2017

До уваги жителів Томашполя!

До уваги жителів Томашполя!

З метою покращення надання первинної допомоги жителям Томашполя та найближчих сіл з першого лютого ми впроваджуємо прийом сімейних лікарів за попереднім записом. Прийом будуть здійснювати сімейні лікарі Томашпільської АЗПСМ № 1 Гріненко Ірина Миколаївна та Медвецька Сніжана Сергіївна.

14:45 26.01.2017

Люди мітингували проти закриття ЦРЛ.

Люди мітингували проти закриття ЦРЛ.

Реформи, які відбуваються у медицині викликають багато запитань і вимагають чітких і конкретних відповідей. Сьогодні 20 січня на центральній площі селища зібралось близько 300 людей. Мабуть всі чули, що у Вінницькій області планується створити 3 госпітальні округи з центрами в м. Вінниця, м. Тульчин та м. Могилів-Подільський. Томашпільський район відходить до М-Подільського. Обурення томашпільчан викликало те що лікарню можуть не лише закрити, а жителям району доведеться їхати аж за 80-100 км до Могилів-Подільського. Крім цього піднято питання передачі лікарні Томашпільській об`єднаній територіальній громаді. Адже попереду подальше об`єднання громад навколо Томашполя та Вапнярки. У Вапнярці функціонує містечкова лікарня, тож  цілком логічно, що центральна районна лікарня має підпорядковуватись об`єднаній громаді. Тож вирішено було створити робочу групу з вивчення даного питання. Люди кипіли та нервували.  Районне керівництво як могло намагалось заспокоїти людей. Звучало що ніхто лікарні не закриє, що в Томашполі також буде створено госпітальний округ і т.д. Тож громадськість очікує на подальші кроки реформування та виконання обіцянок. А листи з підписами та вимогами Томашпільський селищний голова Валерій Немировський передав керівництву району.

16:08 20.01.2017

Хрещення Господнє

Хрещення Господнє

Хрещення Господнє – третє і найбільше свято різдвяно-новорічного циклу. У народі його ще звуть Йорданом. У цей день у всіх православних церквах відбуваються урочисті богослужіння, які завершуються освяченням води.

14:16 20.01.2017

Вітання до Дня Соборності України

Вітання до Дня Соборності України

22 січня - День Соборності України Шановні томашпільчани, гості нашого селища! День Соборності – свято України, яке відзначаємо щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, що відбулося у 1919 році. Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві. Її втіленням займалися українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. Вона знаходила своє вираження в боротьбі українського народу за територіальну цілісність і єдність у ХVІІІ – ХХ століттях. І нині, в столітті ХХІ-ому, ця боротьба триває. Але віриться, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, кращих синів української землі навіки залишатиметься непорушною, що наше жовто-блакитне знамено гордо майорітиме над нашою вільною, незалежною, єдиною, соборною, міцною, процвітаючою державою. Сердечно бажаю вам, мої дорогі земляки, міцного здоров’я, добра, миру, злагоди і глибокої віри в гідне майбутнє рідного краю й України. З Днем Соборності Україн!  Зі святом нашого національного єднання! Селищний голова Томашполя                     Валерій Немировський

10:02 20.01.2017

ІІ пленарне засідання 1 сесії селищної ради 8 скликання

ІІ пленарне засідання 1 сесії селищної ради 8 скликання

У перші робочі дні напружено працювали члени колективу  селищної ради, які готували матеріали до ІІ пленарного засідання І сесії. Адже в найкоротші строки необхідно прийняти важливі для подальшої роботи документи. І хоч уже є певний досвід у громад, які пішли шляхом децентралізації раніше, та питань залишається багато. Тому до їх вирішення слід підходити розумно й виважено. Що й  прагнуть зробити члени робочої групи з підготовки документів.

11:40 10.01.2017

Новий рік зустрічав Томашпіль

Новий рік зустрічав Томашпіль

У передноворічний день селищного голову та працівників селищної ради вітали зі святами вихованці  й колектив ДНЗ «Сонечко» на чолі із завідувачем закладу Оленою Годною, гурт колядників районного будинку культури, юні талановиті учасниці дитячого ансамблю «Вербиченька» і його керівник Людмила Синиця. Справжньою несподіванкою стало вітання від ямпільського колективу «Водограй», що з візитом завітав у Томашпільську селищну раду з музичною новорічною програмою та подарував чудовий святковий настрій. Їх усіх теж привітав селищний голова і, як велить звичай, вручив солодкі подарунки.  

11:18 03.01.2017

Перша сесія новообраної Томашпільської селищної ради

Перша сесія новообраної Томашпільської селищної ради

За останні дні року минулого року чимало значущих подій сталося в Томашполі. Насамперед – вибори Томашпільського селищного голови та депутатів Томашпільської об’єднаної територіальної громади, що відбулися 18 грудня і на яких, згідно з волевиявленням людей, селищним головою обрано Валерія Немировського та 26 депутатів.

11:16 03.01.2017

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь