Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, у тому числі ботулізму

Дата: 02.08.2024 14:00
Кількість переглядів: 61

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. До гострих кишкових інфекцій належить велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та ін), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна і ентеровірусні інфекції.

Збудники кишкових інфекцій тривалий час існують в ґрунті, воді, столовому посуді,  меблях та на інших різних предметах, продуктах харчування, особливо при порушенні температурного режиму, швидко розмножуються в молочних продуктах, м'ясному фарші, холодці, а також у воді.
В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють при споживанні зараженої їжі, вживанні зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.  При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.
 
Основна причина виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

 

5 кроків до безпечного харчування:
1.Підтримуйте чистоту:
•    мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
•    мийте руки після відвідування туалету;
•    вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
•    захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
 2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
•    відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
•    для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
•    зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3. Ретельно готуйте їжу:
•    ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
•    доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
•    сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
•    ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
•    не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв.;
•    не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
•    не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
•    використовуйте чисту або очищену воду;
•    обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
•    ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
•    не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Тульчинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області  
Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь