Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

22 червня - День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Дата: 21.06.2024 10:08
Кількість переглядів: 94

ПАМ'ЯТЬ, ЯКА НЕ ДОЗВОЛИТЬ НАМ СКОРИТИСЯ
Завтра, 22 червня, відповідно до Указу Президента України від 17 листопада 2000 року, Україна вшановує світлу пам'ять мільйонів співвітчизників, життя яких нещадно поглинула Друга світова війна. 83 роки тому, 22 червня 1941 року о 4-й годині ранку, вона чорним горем і болем віроломно увірвалась на територію нашої Держави.

На території України Друга світова війна не припинялася цілих 1225 днів і ночей - з 22 червня 1941 року до 28 жовтня 1944 року. По всій території нашої країни точилися важкі кровопролитні бої. Нацисти нещадно грабували нашу землю, безжально руйнували усе, що роками було створене людським розумом та наполегливою працею. Нещадно вбивали усіх, хто траплявся їм на шляху, - не щадили ні малих, ні старих. Українську молодь віком від 14 до 18 років вивозили на примусові роботи до Німеччини.
Для винищення населення на території України було влаштовано 150 концентраційних таборів. Сотні тисяч людей вивезено до так званих «фабрик смерті» — Освенціуму, Майданека, Бухенвальду. За приблизними підрахунками Україна втратила у Другій світовій війні від 8 до 10 мільйонів людей різного віку.
Майже 7 мільйонів українців брали участь у бойових діях. 6 мільйонів воювали в радянській армії, майже 100 тисяч були в УПА та стільки ж воювало у польському війську.
За перемогу у Другій світовій війні свої життя віддали 5600 жителів нашого Томашпілля, імена яких навічно викарбувані на пам’ятних плитах Меморіалу Слави.
Ми у вічному неоплатному боргу перед нашими дідами та прадідами, які згубивши свою молодість та здоров’я в боях Другої світової, на багато років подарували нам мирне небо та можливість виховувати дітей у своїй рідній, вільній країні.
Напередодні Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни в Україні у нашій громаді відбулося покладання квітів до Меморіалу слави воїнам-землякам, загиблим у роки Другої світової війни. В пам’ятному заході взяли участь селищний голова Валерій Немировський, його перший заступник Віталій Годний, секретар селищної ради Оксана Потуторовська, працівники селищної ради, керівники та працівники структурних підрозділів селищної ради, громадськість. Присутні в глибокій зажурі згадали події того вікопомного дня, хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять усіх полеглих під час Другої світової війни українців, воїнів-земляків, сучасних воїнів-Героїв російсько-української війни, поклали живі квіти до Меморіалу слави.
Нині Україна вже десять років воює з російським агресором-загарбником. І подвиг співвітчизників, які винесли на своїх плечах труднощі Другої світової війни, у цій боротьбі став незгасним взірцем мужності та відваги для сучасних українських Захисників та Захисниць.
Кожна річниця цієї вікопомної дати – це дзвони пам’яті, що б’ють у людські серця. Це пам’ять - яка ніколи не дозволить нам скоритися ні перед яким ворогом-загарбником.
Низький уклін, вічна пам’ять і слава усім Героям-Захисникам, котрі зі зброєю в руках захищали свободу і незалежність України в усі часи, й усі віки.
СЛАВА УКРАЇНІ!
ГЕРОЯМ СЛАВА!

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь