Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Деякі роз'яснення Міністерства економіки України щодо визначення працездатності

Дата: 02.06.2024 08:54
Кількість переглядів: 37

Відповідно до абзацу другого пункту 1 Порядку No 332 допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам призначається для забезпечення соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб із числа незахищених верств населення та стимулювання до працевлаштування внутрішньо переміщених осіб працездатного віку.

Відповідно до пункту 13 частини першої статті 1 Закону України “Про зайнятість населення” (далі – Закон No 5067) особи працездатного віку – особи віком від 16 років, які не досягли встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” пенсійного віку. Також слід зазначити, що пунктом 1-1 Порядку No 332 визначено термін “непрацююча працездатна особа” для цілей Порядку No 332.

Так, відповідно до пункту 1-1 Порядку No 332 у цьому Порядку термін “непрацююча працездатна особа” означає особу, яка досягла 18-річного віку та за станом здоров’я здатна до трудової діяльності і не працює, не проходить військову службу, не займається підприємницькою діяльністю чи професійною незалежною діяльністю, не здобуває освіту за денною формою у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої,
вищої освіти. Отже, у Порядку No 332 термін “працездатна особа” означає особу, яка досягла 18-річного віку та за станом здоров’я здатна до трудової діяльності.
Що стосується терміну “втрата працездатності”, то визначення зазначеної термінології не відноситься до компетенції Мінекономіки. Водночас, як зазначено у листі Мінсоцполітики, положеннями частини четвертої статті 1 Закону України “Про прожитковий мінімум” визначено категорію осіб до якої відносяться особи, які втратили працездатність. Так, відповідно до частини четвертої статті 1 Закону України “Про прожитковий мінімум” до осіб, які втратили працездатність, відносяться особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку, особи, які досягли пенсійного віку, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах, та непрацюючі особи, визнані особами з інвалідністю в установленому порядку.
Щодо реєстрації в державній службі зайнятості осіб віком від 60–65 років, які звертаються до центрів зайнятості за сприянням у працевлаштуванні Відповідно, до частини першої статті 43 Закону No 5067 статусу зареєстрованого безробітного може набути, зокрема:
особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема за віком, на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна
приступити до роботи;
особа з інвалідністю, яка не досягла встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соціальну допомогу відповідно до
законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю” та “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”.
Відповідно до частини другої статті 43 Закону No 5067 статус зареєстрованого безробітного надається зазначеним у частині першій цієї статті особам у день подання ними особистої заяви про надання статусу зареєстрованого безробітного до будь-якого обраного ними територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, незалежно від наявності або відсутності у таких осіб задекларованого та зареєстрованого місця проживання (перебування).
Також слід зазначити, що облік осіб, які шукають роботу, проводиться будь-яким обраним ними центром зайнятості незалежно від наявності або відсутності у таких осіб задекларованого/зареєстрованого місця проживання.
Особа, яка шукає роботу, – це особа, яка звернулася до центру зайнятості з метою отримання послуг із сприяння працевлаштуванню та яка не має статусу зареєстрованого безробітного.

Вікових обмежень для обліку осіб, які шукають роботу, законодавством про зайнятість населення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття не встановлено.
Процедуру реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, філіями регіонального, обласного, Київського міського, міського, районного, міськрайонного центру зайнятості
встановлено Порядком реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.2023 No 446.
За інформацією Державного центру зайнятості, взяття на облік осіб, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні до державної служби зайнятості, здійснюється відповідно до визначених законодавством про зайнятість населення та загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття положень.

Одночасно зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

(За інформацією Міністерства економіки України. Лист від 01.05.2024 №4702-08/31947-03)

зображено слово ІНФОРМУЄМО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь