Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

ЮВІЛЕЙНА ВЕСНА ФРОСИНИ ДЕМ’ЯНІВНИ ПАСКИ

Дата: 20.03.2024 16:01
Кількість переглядів: 94

В чудову сонячну пору ранньої весни 90-й березень завітав у долю світлої, чуйної, доброї  і дуже позитивної людини, люблячої матусі, бабусі-прабабусі, великорусавчанки Фросини Дем’янівни Паски.

З нагоди славного ювілею до оселі іменинниці завітали головний спеціаліст відділу освіти, культури, спорту і туризму Інна Карпин, староста Великорусавського старостинського округу Микола Коваль, завідуюча сільським будинком культури Валентина Криклива. Гості тепло і щиро від імені голови громади Валерія Немировського та сільського старостату привітали ювілярку з такою поважною датою у її житті, побажали бабусі  міцного здоров’я, благополуччя, родинного тепла та вручили квіти і подарунок від селищної ради. Дуже гарний музичний дарунок ювілярці подарувала юна односельчаночка Аня Ситник.
Народилася Фросина Дем’янівна Паска (Власишена) 20 березня 1934 року у багатодітній сільській родині, де окрім неї було ще п’ятеро дітей. Й донині вона добре пам’ятає роки свого голодного, босоногого дитинства. Господь оберігав довгожительку ще з перших днів її народження. Коли маленькій Фросі було всього кілька місяців від роду, увечері до хати з обшуком вдерлися активісти радянської влади. Матір зі старшими дітьми вигнали надвір, а новонароджене немовля, яке вона на той час купала перед сном, не дали навіть з купелю забрати. Коли пізно вночі рідні повернулися до хати, думали, що дитина захлинулося у воді. Та, на щастя, дівчинка вижила, й навіть не захворіла.
Нелегко жилося у той час людям. Від важкої праці та постійного недоїдання у 30-річному віці померла мама. Батько залишився із шістьма дітьми на руках. Чіплялися за життя, як могли.
Фросина Дем’янівна з сумом пригадує, як у ті важкі часи, щоб не померти з голоду люди їли жалку кропиву, лободу, готували перепічки з липового листя. А по весні діти на ріллі збирали по зернині пшеницю, аби з неї вдома зварити хоч якийсь наїдок. Та ще й старалися поділитися тим варивом з дорослими, які зовсім знемагали від голоду.
У школі їй довелося провчитися всього один клас, а далі, після смерті матері, допомагала батькові та старшим братам і сестрам доглядати  молодших. У 13-річному віці вже пішла працювати в колгосп на буряки. Худорлявій, невеличкій на зріст Фросині наділили тоді пів норми, аби по силі їй було вправитися.
У 25 років Фросина Власишена вийшла заміж за Миколу Паску, який приїхав з Донецької області у Велику Русаву погостити до рідні, та зустрівши тут свою половинку, так і зостався на все життя. Гарне, хоч і важке, життя прожило подружжя. Один одному все допомагали, розуміли з півслова. Усе своє трудове життя віддали праці в колгоспі: Фросина Дем’янівна працювала в ланці, а Микола Кирилович – їздовим на фермі,  самотужки будували хату, народили і виховали двох  хороших доньок Галину і Валю. А згодом Господь подарував дідусеві і бабусі ще й 4 онуків та 7 правнучат.
На превеликий жаль, 11 років тому через важку невиліковну хворобу Микола Кирилович помер. Фросина Дем’янівна залишилась жити на рідному обійсті. І нині, хоча за станом здоров’я, вона вже не може давати лад домашньому господарству, але всюди відчувається вправна хазяйська рука. Щодень до мами навідується й у всьому їй допомагає донька Валентина зі своєю сім’єю, які проживають неподалік у селі. Частими гостями у бабусі є й онуки вже зі своїми дітками.  
Та не дивлячись на все жите й пережите ювілярка зберегла в своїй душі доброту і любов, якими й нині щедро обдаровує своїх рідненьких та односельчан. Фросина Дем’янівна напрочуд світла і позитивна  людина. Поспілкувавшись із нею кілька хвилин, отримуєш заряд такого позитиву і життєвого піднесення, який у наш час уже й важко де віднайти. Вона любить пожартувати, поділитися з оточуючими великим багажем своїх спогадів, а ще бабуся дуже полюбляє співати. І навіть й нині для гостей своїм впевненим і дуже гарним голосочком заспівала кілька пісень з репертуару своєї молодості.
А підсумовуючи поважний вік свого життя, бабуся сказала: «Багато довелось мені пережити на віку... І жити нині стало добре, аби не ця клята війна. Я навіть помирати ще не збираюся, дуже хочу дочекатися Перемоги, аби впевнитися, що мої діти знову житимуть в мирі на своїй рідній землі».
Шановна Фросино Дем’янівно! Від імені жителів всієї громади щиро бажаємо Вам щасливого довголіття, міцного здоров’я, мирного неба і Божого благословення дочекатися світлого дня Перемоги. Живіть довго, зустрічайте ще не раз свої іменинні весни, радуйте світ і своїх рідних своїм невичерпним оптимізмом і незламністю перед труднощами. Повірте, нам це дуже потрібно.
Многая і благая Вам літа, шановна ювілярко!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь