Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Дата: 27.01.2024 08:00
Кількість переглядів: 42

Сьогодні Україна та весь світ вшановують пам’ять жертв Голокосту — однієї з найтрагічніших сторінок світової історії минулого століття та історії України. У 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію № 60/7 "Пам'ять про Голокост", яка проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту.

Саме 27 січня 1945 року визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору у ньому загинуло більше 2 мільйонів людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, стали 4,5 мільйона дорослих та 1,5 мільйона дітей. Офіційно визнано, що від 5,5 до 6,1 мільйони євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона - на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. Три мільйони осіб було вбито у газових камерах, близько двох мільйонів розстріляно. Інші були вбиті різними методами: померли від голоду, виснаження, примусової праці або екстремальних життєвих умов, в яких вони були змушені перебувати.
Вшанування Голокосту дозволяє наступним покоління зберегти пам’ять про цю трагедію та не допустити у майбутньому актів геноциду. Водночас російська агресія проти України нині змушує констатувати, що ідеї фашизму не зникли з лиця землі. Кривавий терор російських військових у Бучі, бомбардування критичної інфраструктури Києва, обласних центрів України, знищення житлових масивів Маріуполя, Бахмута, Соледара та багатьох інших міст, вкотре, змушує цивілізований світ до згуртування, протидії проти державного тероризму в особі російської федерації.  
Уроки Голокосту мають бути глибоко усвідомлені кожним із нас. Ніщо не може бути вищим за право людини на життя. Україна пам’ятає трагедію Голокосту й нині на полі бою відстоює ідеї гуманізму, толерантності, захист прав і свобод людини, її культурних цінностей.
У цей скорботний день схилімо голови перед тими, чиї життя забрали страшні події тих часів та згадаймо українців, які всіма способами намагалися їм допомогти, і нерідко платили за це своїм життям. Вічна пам’ять невинним жертвам Голокосту!
Пам’ятаймо!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь