Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

У Стіні на честь Берегині народної пісні відкрито меморіальну Дошку

Дата: 27.11.2023 14:59
Кількість переглядів: 133

26 листопада у селі Стіна відбулась знакова подія – відкриття меморіальної Дошки на честь відомої фольклористки, заслуженого працівника культури України, етнографа, майстра народної творчості, ткалі, виконавиці та хранительки української народної пісні Зої Зосимівни Чорної. Пам’ятний знак встановлено на фасаді сільського будинку культури.
У заході взяли участь начальник відділу загально-організаційного забезпечення селищної ради Євгенія Аверченкова, гфоловний спеціаліст відділу освіти, культури і туризму Інна Карпин, працівники центру культури і дозвілля Томашполя та його філій, родичі, громадськість села.

Без неповторних самобутніх виступів стінянського фольклорно-етнографічного  народного жіночого ансамблю «Русава», який багато років гуртувала і очолювала Зоя Зосимівна Чорна, не минало жодне етнографічне свято чи важлива суспільна подія громади, області, України. Не раз цей співочий колектив брав участь у Міжнародних фольклорних фестивалях, оглядах художньої самодіяльності, пісенних   конкурсах, у Всесвітньому фестивалі молоді та студентів у Києві, за що неодноразово удостоювався державних нагород та відзнак. А ім’я Зої Зосимівни Чорної занесено до «Золотої книги України».
Любов до збереження українських народних традицій, рідного села та  української задушевної пісні супроводжували Зою Зосимівну до останнього подиху її життя. Нею було зібрано та записано близько тисячі народних пісень, половина з яких увійшли до репертуару «Русави».   Кілька із них прозвучали і під час відкриття меморіальної Дошки. З любов’ю в пам’ять про свою талановиту наставницю виконали їх нинішні послідовниці фольклористки - учасниці народного ансамблю «Русава» і юні «Русавочки», які продовжують її справу, свято бережуть і примножують безцінний духовний спадок свого села, і рідного народу та працівники Центру культури і дозвілля.
Право відкрити меморіальну Дошку надали донькам Зої Зосимівни – Ользі Василівні  Чорній та Ніні Василівні Дмитришиній.
28 листопада 2023 року Зої Зосимівні виповнився би 91 рік. Нехай встановлений на її честь пам’ятний знак стане символом вдячності від земляків та усіх поціновувачів української культури за її любов до справи збереження українських традицій, до рідного краю, вогонь  якої ніколи не згасне і не загубиться між віками. Він і нині продовжує палахкотіти у серцях юних талановитих стіняночок, які передаватимуть його своїм нащадкам із роду в рід.
Захід провела  нинішній керівник фольклорно-етнографічного ансамблю «Русава» Людмила Базюк. По його закінченні присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку незабутньої знаменитої землячки.
Пам’ятник знак було виготовлено та встановлено за сприяння відділу освіти, культури, спорту і туризму Томашпільської селищної ради. Керівництво селищної ради щиро дякує за його виготовлення приватному підприємцю Миколі Мудраку та всім, хто допоміг організувати та провести даний захід.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь