Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

ТОМАШПІЛЛЯ – НЕЗАБУТИЙ КУТОЧОК ВЕЛИКОЇ ТРИПІЛЬСЬКОЇ ПРАМАТЕРІ

Дата: 07.11.2023 08:45
Кількість переглядів: 164

З 3 по 5 листопада увагу України та сусідньої Молдови було прикуто до нашого мальовничого Поділля. У ці дні на терені п’яти районів Вінницької області, які входять до туристичного кластеру «Шляхами трипільської праматері», проходив триденний Міжнародний форум «Туристичними шляхами українського Поділля», організований громадською організацією «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад».


В ньому взяли участь експерти з області туризму, туроператори, блогери, журналісти, фахівці туристичної галузі з різних  куточків України, представники управління торгівлі, сфери послуг та туризму, відділу розвитку туризму Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОДА, делегація з Молдови. Протягом усього туру їх супроводжували керівник даного проекту, голова ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад» Павло Ярмій та його помічниця, адміністратор проектів Вікторія Кулакова.
Мета заходу -  привернути увагу фахівців туристичного бізнесу та всього суспільства не лише України, а й різних країн світу до історичних пам’яток нашої країни  та налагодження дружних партнерських стосунків між громадами, які входять до туристичного кластеру для спільної співпраці у розвитку туристичної галузі.
3 ЛИСТОПАДА форум стартував у Тульчині з ділової конференції та огляду історичних пам’яток міста.
4 ЛИСТОПАДА форум продовжив свою роботу у форматі роад-шоу, (тобто з екскурсій), яке розпочалось  з території  Томашпільської громади. Першою історичною локацією на нашій мальовничій землі стало село Комаргород. Тут учасники туру відвідали  пам'ятку садово-паркового мистецтва та колишню панську садибу Четвертинських-Балашових, на території якої нині знаходиться Комаргородське Вище професійне училище. Тут делегацію гостинно зустріли голова Томашпільської селищної ради Валерій Немировський, директор даного освітнього закладу Михайло Ковальчук та голова Ямпільської територіальної громади Сергій Гаджук, який вирішив доєднатися до делегації, щоб підтримати нашу громаду та потім мати можливість супроводжувати туристів до своєї громади.
Гостям дуже сподобалася належно доглянута та впорядкована пам’ятка старовини. Вони з цікавістю оглядали старі будівлі маєтку, побудовані у стилі швейцарського шале ще на початку  вісімнадцятого століття, милувалися осіннім доглянутим парком, з уважністю слухали цікаву розповідь екскурсовода, роль якого на себе взяла соціальний педагог Комаргородського вищого професійного училища Тетяна Пітік. Нині споруда маєтку використовується як гуртожиток для учнів училища. Дирекція закладу та влада громади постійно піклуються про належний догляд та збереження цієї важливої пам’ятки старовини, по-можливості проводяться реставраційні роботи. В парку, під відкритим небом, гостей пригощали вишуканими кондитерськими виробами, виробленими вмілими руками вихованців місцевого навчального закладу та майстрами  виробничого навчання.
ДАЛІ екскурсія попрямувала до села Гнатків. Тут учасники туру  мали моживість познайомитися з відомим на всю Україну та поза її межами майстром-різьбярем по дереву Анатолієм Лукіянчиним. Умілець провів  коротеньку екскурсію у власноруч створеному ним музеї, поділився історією розвитку свого улюбленого ремесла, показав та розповів про теслярські інструменти, яких він колекціонує і бережно хранить. Гості були вражені красою та вишуканістю його виробів, кожен з яких – це справжній витвір мистецтва – неповторний та оригінальний. Оглянули майстерню, спробували себе в ролі теслі, мали можливість придбати на згадку дерев’яні вироби, виготовлені талановитими руками майстра.
ХЛІБОМ-СІЛЛЮ зустрічала туристів мальовнича прадавня Стіна. На в’їзді в село делегацію із запашним короваєм на вишитому рушнику гостинно зустрічали староста Стінянського старостинського округу Іван Заяць, завідуюча Стінянським будинком культури Людмила Базюк, фахівці Томашпільської селищної ради Євгенія Аверченкова, Анастасія Бондар, місцевий гід – жителька Стіни, студентка Одеського МГУ Валерія Маланська. З першого погляду учасників туру зачарував  неповторний гірський рельєф та мальовнича природа цього прадавнього села, краса якого захоплює у будь-яку пору року.
Учасники туру стали свідками історичної події у Стіні. Так склалося, що саме у цей день тут, на так званій Замковій горі, біля Свято-Миколаївської церкви, проходила толока по розчистці старого козацького цвинтаря. Її ініціатором виступив відомий на всю Україну блогер, журналіст, головний редактор і співзасновник краєзнавчого вебпорталу «Україна Інкогніта» Роман Маленков. Його ініціативу та ентузіазм підтримали керівництво громади та місцевого старостату. Голова Томашпільської селищної ради Валерій Немировський допоміг організувати людей громади, подбав про доставку на місце толоки з селищного комунгоспу техніки з переробки хмизу на щепки та транспорту для їх вивезення. Староста села потурбувався про організаційні моменти заходу. У толоці взяли участь мешканці сусідніх сіл Калинки, Нетребівки, Пилипи-Борівських, місцеві жителі, підприємці, фермери, були навіть бажаючі із міста Вінниці. Людей у цей день зібралося не так вже й багато, як би того хотілось, але усі вони, об’єднані благою справою, працювали з таким піднесенням та ентузіазмом, що просто диву даєшся, який об’єм роботи вдалося зробити.
 На очах у всіх, хто там перебував, старий занедбаний цвинтар ніби  піднявся. Обважнілі від сивої давнини кам’яні хрести, яких до цього часу вже й видно не було з-під трави та чагарників, немов виструнчились, верхівками вдивляючись у Святі Небеса, напоминаючи нам про наших волелюбних предків, слава і пам’ять про яких ніколи не померкнуть у віках. Знаково, що сталося це у день, коли Православна церква вшановує пам'ять про усіх померлих – у  батьківську поминальну суботу. Отже, сам Господь не дає нам права забути славетних пращурів, які жили, боронили рідну землю завжди із Богом та Україною в серці.
Далі гості мали можливість у місцевому будинку культури подивитись виставку виробів народного мистецтва, своєрідну стінянську вишивку місцевих майстринь, придбати сувеніри. Їх увагу також привернули вироби місцевої олійні та виноробів.
Наприкінці зустрічі учасників туру почастували смачними українськими стравами, які є родзинкою саме цього села. Їм дуже прийшлись до смаку «душа» (паляниця з кропом, яйцем та смаженою цибулькою), запашний борщик, печеня з бабкою, засипана капуста, шашлик з молодого баранця, фруктовий узвар, різносоли місцевих господинь. Під час обіду гості переглянули відеоролик, змонтований саме для цієї нагоди, про красиві значні місця нашої громади.
Підбиваючи підсумки зустрічі, очільник громади Валерій Немировський тепло подякував керівнику та організатору проекту Павлу Ярмію за проявлену довіру до нашої громади, учасникам форуму та очільнику сусідньої Ямпільської громади Сергію Гаджуку за дружний візит, який, дай, Боже, у найближчому майбутньому після здобуття нашої Перемоги, переросте у велику спільну, плідну співпрацю у сфері розвитку туристичної галузі не лише між громадами нашої області, а й, надіємось,  із зацікавленими українською культурою різними країнами світу.
Від’їжджаючи до Ямпільської громади, гості щиро дякували Валерію Федоровичу та всім, хто їх сьогодні привітно зустрічав на Томашпільській землі, за теплий, гостинний прийом, ділились між собою враженнями від побаченого та пережитого. Їх невдоволення викликало лише одне – дуже мало вдалося побачити. Але в цьому є і свій великий плюс – вони матимуть нагоду ще не один раз приїхати на гостини до нашої громади. І, вже надіємось, не самі, а із сотнями зацікавлених туристів. А подивитись у нас і дійсно є на що.
Приїжджайте до нас!
Мальовниче Томашпілля завжди гостинно зустріне всіх бажаючих!

Голова Томашпільської селищної ради Валерій Немировський висловлює щиру вдячність ініціатору толоки у Стіні Роману Маленкову, усім її учасникам, старостам та мешканцям Стіни, Нетребівки, Пилипи-Борівських, Калинки, місцевим підприємцям та фермерам, які повністю взяли на себе витрати з приготування смачного обіду для всіх учасників толоки та форуму.
УКЛІННО ДЯКУЄМО ЗА ЗАХИСТ УКРАЇНСЬКИМ  ВОЇНАМ!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь