Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

В Томашполі пройшов тиждень навчання «Школи змінотворців» (із фоторепортажем)

Дата: 23.10.2023 13:53
Кількість переглядів: 124

З 2 по 5 жовтня пройшов черговий тиждень навчання майбутніх проектних менеджерів «Школи змінотворців», яка організована  Агенцією регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад (АРР ТОТГ) в межах проекту «Підвищення економічної стійкості громад, що постраждали від переміщення»  Міжнародного торговельного центру за підтримки Уряду Японії.

У навчальних заходах взяли участь ВПО, представники бізнесу та ОМС територіальних громад Вінницької області. Тренінги проводили представники команди АРР ТОТГ Павло Ярмій та Вікторія Кулакова.

2.10 З присутніми зустрівся селищний голова Томашпільської ТГ Валерій Немировський та наголосив на актуальності розвитку громад у такий важкий для країни час, залученні грантових інвестицій та необхідності розвитку мережі проектних менеджерів. У першій половині дня були представлені напрацювання по домашнім завданням, говорили про бізнес-планування, створення візії та мети бізнес-плану. По обіді відбувся виїзд до місцевого підприємства «Галя балувана» як прикладу успішного інвестування та «Погореного млина» як інвестиційно привабливого об’єкту. Що тільки не пропонували присутні для другого об’єкту та території навколо нього – і готель, і глемпінг, і кінну ферму з іпотерапією, і винокурню з виноградниками та пекарнею.

3.10 Учні Школи працювали над темою маркетингових досліджень, побудови стратегії розвитку. На навчання завітали голови Крижопільської, Студенянської, Томашпільської, Тульчинської, Ямпільської громад, а також директорка «Агенцій регіонального розвитку Вінницької області» Наталя Гижко, які в цей день на нараді планували майбутні спільні заходи. Міські, селищні голови розказали присутнім представникам громад-учням Школи про перспективи розвитку територій, наявні успішні практики, наголосили на розвитку туризму як перспективного локомотива економічного зростання економіки та мотивували будувати амбітні плани. В цей день учні Школи направились у село Липівка, де: відвідали адмінприміщення ПП «Фатіма-Агро», яке скромно місцевими зветься «конторою», а на думку присутніх – палац із незвичними дизайнерськими рішеннями, з’явилась пропозиція проводити тут музичні вечори; побували у музеї «Батьківська хата» та доторкнулись до не такого ще далекого минулого; усі захоплювались незвичним як для дитячого садочку ігрового майданчика –  у справжніх фортецях щодня граються маленькі вихованці, а сама територія довкола нагадує приморський санаторій. Що вже казати про внутрішнє оздоблення приміщення дошкільного закладу – картини із різних порід дерева, на яких зображені улюблені персонажі українських народних казок і різьблені перегородки між ігровими та спальними кімнатами в групах – із неприхованою цікавістю усі розглядали кожен елемент цієї краси.

4.10 У першій половині дня говорили про продажі й маркетинг,  цільові групи та канали комунікації. Під час занять до учнів Школи змінотворців завітала староста Нетребівського старостинського округу Валентина Михайлівна Дубчик – принесла «Душу» - нетребівську паляницю, вигляд, аромат і смак якої оцінили усі присутні. До речі, на вигляд і за рецептом така ж як і нетребівська «душа»,  яланецька паляниця внесена до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини. А ще смакували неймовірно ніжним меренговим рулетом від 12-річної антонівчанки Анастасії Балган. Що б наочно побачити як то не боятись і під час війни відкривати власну справу й створювати нові робочі місця, представники громад поїхали у Гнатків, де побували на виробництві м’яких іграшок Марії Чумаченко “MeriToys”: «гусь-обнімусь» різних розмірів, зайчиків та капібар. Там же відвідали музей інструментів столярного ремісництва відомого на всю країну майстра Анатолія Лукіянчина. Надвечір встигли прогулятись Стіною - пройшли  місцевими пагорбами, смакували криничною водою, послухали історії від місцевої мешканки Комісарчук Ганни Фоківни,  наочно побачили як працює соціальне підприємство Vereta Юрія Степанця,  побували в олійні і побачили як Василь Сарахман виготовляє «пахнючий» або ж «домашній» олій, відвідали Еко-центр і дізнались його історію від Ярослава Геращенко, а ще смакували місцевими стравами.

5.10 За графіком вивчали план виробництва, прибутків, інвестиційний план, види витрат та багато іншого. Всі з нетерпінням чекали другої половини дня, бо ж вже знали, що Томашпільська громада має що показати. Учні відвідали с.Комаргород. Першою зупинкою був Денний центр надання соціальних послуг. Директор закладу Людмила Поперечна із любов’ю і теплом розповідала про мешканців Центру, про заклад і його успіхи, про заходи, які  проводять аби літні люди, які тут проживають не відчували себе самотніми, про кількість внутрішньо переміщених осіб, яких змогли прихистити. А ще Людмила Анатоліївна поділилась амбітними планами, через які слухачі могли вимовляти лише «ого!», «о це так!». Далі попрямували до Комаргородського вищого професійного училища, де прогулялись доглянутою територією навчального закладу – алеї, викошена соковито зелена трава, гойдалки, фонтани та місток – справляли враження європейського парку. Довго розглядали незвичну для Вінницької області архітектуру палацу Четвертинських-Балашових у стилі фахверку, прогулялись давнім парком площею 2,5 га та уявляли як тут проходили панські зустрічі. А перед прогулянкою відвідувачів тепло-смачно зустріли учні ПТУ, які приготували гарячий чай та різних смачних витребеньок: торти, тістечка, міні-пиріжки, печиво. І цю подію точно ніхто ще довго не забуде.

6.10  Останній день навчання був не менш продуктивним, бо ж говорили про фінансовий план, оцінка якості проекту, ризики компанії, працювали над власними ідеями, а також говорили про майбутній спільний захід 3-5 листопада 2023 року. Але то вже інша історія.

Усе стане можливим. Уже готуємось відбудовувати нашу державу. Головне – віра в наші ЗСУ та перемога України! Дякуємо Збройним силам за мирне небо та можливість проводити подібні заходи заради майбутніх змін.

Ну а щоб було цікавіше – гортайте фотографії.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь