Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

БАКТЕРІАЛЬНИЙ ОПІК ПЛОДОВИХ

Дата: 30.05.2023 08:28
Кількість переглядів: 78

Симптоми ураження. Хвороба проявляється на квітках, пагонах, гілках та плодах. Квітки раптово в’януть та чорніють, листки скручуються, чорніють і залишаються висіти на деревах, набуваючи вигляду обвуглених. У місцях уражень кора молодих пагонів і гілок здувається внаслідок великого притоку рідини, яка згодом починає текти по корі у вигляді гумозного ексудату. Спочатку вона безбарвна,  пізніше темніє й засихає у вигляді краплин від бурштино-жовтого до темно бурого кольору. Уражуються «опіком» молоді незрілі плоди. Вони чорніють і залишаються висіти на гілках, як і листя. Молоді пагони утворюють гачкоподібний згин. 

     Рослини-живителі, шкодо чинність. Збудник бактеріального опіку плодових уражує близько 170 видів рослин. Найбільшої шкоди завдає  рослинам родини розоцвітих. Плодові культури, які найбільш чутливі до опіку належать до родів: груша, яблуня, айва, слива, абрикос, вишня, персик, глід горобина, троянда, шипшина.
      Шкідливість хвороби виражається в ослаблені дерев, втраті товарної якості плодів та урожайності, а за сприятливих умов розвитку хвороби – в повній загибелі рослин в продовж одного вегетаційного періоду. Найбільш чутливими до хвороби є рослини віком 3-8 років.
      Біологія. Бактерії проникають у рослини через квітки, продихи листків, рани тріщини. Поширення бактерій здійснюється в низхідному напрямку по паренхімній тканині рослин.
     Зараження рослин може відбуватися в різні періоди вегетації коли температура повітря є оптимальною для розмноження бактерій, а також наявне зволоження, опади та комахи-переносники.
      Виділяють три критичні періоди появи хвороби: 1 – ранньовесняний (період розпускання бруньок та цвітіння), 2 – літній (період інтенсивного росту дерев)
     3 – осінній (період посиленого сокоруху). Найважливішим джерелом інфекції є зимуючі виразки. У весняний період найпершими інфікуються квітки, від яких бактерії поширюються через квітконіжку до паренхімної частини черешків листків. З розвитком хвороби бактерії поширюються по паренхімі кори гілок та стовбуру, уражаючи все дерево, що призводить до його загибелі.
     Найбільш сприятливими для розвитку захворювання навесні є температура повітря більша 18 градусів С та відносна волога повітря 70%. Розвитку інфекції сприяють тривалі дощі та висока вологість.
     Значне ураження збудником бактеріального опіку дерев може спостерігатись після грозових дощів з градом. Сильні вітри можуть бути причиною пошкодження листків та молодих пагонів, які стають сприйнятливими до бактерій у період інтенсивного росту рослин. 
     Важливе значення у поширенні бактерій відіграють комахи, які переносять їх на поверхні свого тіла та в кишковому тракті.
     Заходи боротьби. Проти бактеріального опіку плодових дерев застосовують карантинні заходи. При його виявленні слід негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області за адресою: вул.. І Гаврилюка, 153, смт Томашпіль і вжити термінових заходів щодо видалення  і знищення уражених рослин.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь