Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Мінсоцполітики запустило експериментальний проєкт із надання соцпослуг санаторіями міністерства

Дата: 27.03.2023 16:11
Кількість переглядів: 124

Міністерство соціальної політики України ініціювало зміну моделі взаємодії з державними санаторними установами, підпорядкованими міністерству, для запровадження підходу "гроші ходять за людиною" під час надання ними соціальних послуг.

"За ініціативи Міністерства соціальної політики, 21 березня уряд ухвалив постанову №248. Постанова дає змогу запровадити експериментальний проєкт, в рамках реалізації якого два санаторії сфери управління Мінсоцполітики (Спеціалізований Трускавецький санаторій "Батьківщина" та Спеціалізований Миргородський санаторій "Слава") отримають можливість надавати соціальні послуги деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах", - повідомляє пресслужба Мінсоцполітики.

Обидва санаторії надаватимуть найбільш затребувані соціальні послуги на безоплатній основі внутрішньо переміщеним особам з-поміж осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб, які перемістилися з тимчасово окупованої РФ території України, а також населених пунктів, розташованих у районі проведення воєнних дій чи які перебувають у тимчасовій окупації, зокрема під час обов'язкової евакуації, а також осіб, житло яких зруйноване чи непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних збитків.

Заклади зможуть надавати цим категоріям громадян послуги стаціонарного догляду, притулку, підтриманого проживання та соціальної адаптації.

Надання послуг здійснюватиметься з дотриманням державних стандартів соціальних послуг, затверджених Мінсоцполітики, і фінансуватиметься в рамках експериментального проєкту державою.

При цьому самі санаторії змінять організаційно-правову форму державної установи на державні некомерційні підприємства. Це дасть змогу підвищити фінансову та управлінську автономію цих закладів. Зміна організаційно-правової форми надасть державним некомерційним підприємствам нові можливості, як-от самостійне затвердження організаційної структури та штатного розпису, визначення розміру оплати праці своїх працівників, право надавати інші платні послуги, отримувати кошти з різних джерел фінансування (зокрема кошти донорів). У результаті такі підприємства отримають нові інструменти для розвитку та можливості виходу на ринок надання соціальних і медичних послуг.

"Впроваджуючи експериментальний проєкт, Мінсоцполітики має на меті розширити перелік надавачів соціальних послуг для найбільш вразливих категорій громадян. Проте загальна мета - більш об’ємна і соціально значуща: допомогти інституціям, які мають необхідну матеріальну базу і фахову спроможність, отримати автономію в управлінні та фінансуванні і стати успішними ринковими гравцями. Поява конкуренції на ринку соціальних послуг сприятиме і підвищенню їх якості, і більш ефективному використанню бюджетних коштів", - зазначила перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

Експериментальний проєкт триватиме до 31 грудня 2024 року.

(Джерело: https://interfax.com.ua/news/general/900144.html)

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь