Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

День визволення України від фашистських загарбників

Дата: 28.10.2022 10:52
Кількість переглядів: 318

У нашому календарі є немало дат, які нагадують нам про далекі роки, що позначені датами 1 вересня 1939 – 1 вересня 1945 років.

 

Це роки Другої світової війни, про яку кожне наше місто чи містечко, регіон мають страшну пам’ять. День визволення України від фашистських загарбників, що  відзначається 28-го жовтня, став кульмінаційним результатом ряду наступальних операцій, найбільш значимі з яких: Донбаська - з 13-го серпня по 22-е вересня 1943-го року, Корсунь-Шевченківська операція - з 24-го грудня 1943-го по 17-е лютого 1944 - го року, Львівсько-Сандомирська - з 13-го липня по 29-е серпня 1944-го року і заключна Східно-Карпатська операція, яка була розпочата військами і з’єднаннями радянської армії з 8-го вересня 1944-го року і призвела до остаточного звільнення та вигнання останніх гітлерівських загарбників з території України 28-го жовтня 1944-го року.
 
Друга світова війна принесла з собою таку безліч трагедій, віроломства і зруйнованих доль, що до цих пір все людство із сумом і гіркотою згадує про ті далекі події, які торкнулися практично всіх на нашій спільній землі. Є суд історії. Вже майже досконально вивчені всі масштаби цієї згубної війни. Її причини, її наслідки. Перемога. Це була перемога зі сльозами на очах. Це були сльози радості і одночасно сльози горя. Це не можна описати простими словами. Складні формулювання так само не підійдуть. Не можна висловити те, що відчували наші батьки і діди, матері і бабусі, на очах яких відбувався весь жах однієї з найкривавіших воєн на нашій планеті. Не можна висловити, але ми і не маємо права забути те, що розповідали нам свідки, які так чи інакше брали участь в цьому. Інакше це може повторитися. І ми говоримо: «Ніхто не забутий! Ніщо не забуто!». Будемо пам’ятати і навчимо пам’ятати своїх нащадків!
  Як будемо пам’ятати і події сьогоднішнього дня, коли в Україні 9-ий місяць точиться знову страшна кровопролитна жорстока війна, розв’язана російською федерацією проти українського народу. Будемо все пам’ятати: стерті з лиця землі міста і села, розбиті фабрики і заводи, школи, лікарні, дитячі садочки, а головне  - убитих, замордованих, згвалтованих, скалічених окупантами дітей, жінок, чоловіків, старих людей. Нащадкам заповімо не прощати, не забувати про те, хто знову ціною крові прагнув підкорити і знищити наш народ.
 У цей День  вшануймо всіх, хто забезпечив  звільнення  України у жовтні далекого 1944 року! Добра пам’ять про них завжди буде жити в наших серцях. Пам’ятаймо і тих, хто ціною крові і власного життя сьогодні виборює волю, захищає свою країну від новітнього ворога – російського агресора, наближає ПЕРЕМОГУ на ним.
З Днем визволення України!
Будемо пам’ятати і не забувати!
У День визволення України від фашистських загарбників у Томашполі відбулося покладання квітів до Меморіалу слави загиблим у роки  Другої світової війни землякам, у якому взяли участь селищний голова Валерій Немировський,     секретар селищної ради Оксана Потуторовська, керівник справами виконкому селищної ради Інна Шклярук, представники селищної ради та громадськості.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь