Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2022 08:42
Кількість переглядів: 638

Починаючи з 1994-го року в Україні, згідно з Указом Президента, відзначається День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, яка сталася 18-20 травня 1944-го року. Переселенню піддалися і старі, і жінки, і діти, цілі родини, більше чверті мільйона люду. Було вчинено жахливий злочин, з цілої черги, від антилюдських проявів у часи сталінського режиму, війни та радянської влади.

А вже у 1967-му році, при тій же самій радянській владі, Указом Президії Верховної Ради СРСР № 493 ці дії були визнані необгрунтованими. Пізніше, в 1989-му році, ця депортація була нарешті засуджена, визнана незаконною і оголошена злочинною. Татари отримали реальну можливість відновити порушене кимось і колись право на свою споконвічну територію, що входила до того часу до складу суверенної України, територіальну цілісність якої у 1994-му році гарантували не багато не мало, а три найавторитетніші країни у світі : Росія, Сполучені Штати Америки і Великобританія.
  Постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року  «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар з Криму у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу. Депортація, тобто примусове або насильницьке переселення одних людей іншими за межі певної території, - найдавніше явище. Використовується як своєрідний «інструмент» боротьби, в цілому , з власними страхами тих, хто займається подібним неподобством, їх побоюванням за примарну владу. Геноцид — цілеспрямовані дії з метою знищення повністю або частково окремих груп населення чи цілих народів за національними, етнічними, расовими, корисливими або релігійними мотивами.
  Слідом за депортацією кримських татар (18-19 травня 1944 року) 24-27 червня 1944 року почались також  депортації вірмен, болгар та греків. Раніше з Криму було депортовано російських німців у серпні 1941 року та італійців - 8-10 лютого 1942 року. Разом з кримськими татарами до списків на переселення потрапили турки, цигани і караїми.
Депортованих вантажили у товарні вагони і везли до спецпоселень, де вони жили з обмеженням громадянських прав. Депортованих іменували спецпоселенцями. У 1960-х роках кримські татари провели перепис свого народу і встановили, що в процесі депортації померло більше половини депортованих. Після депортацій в Криму двома указами від 1945 і 1948 років були перейменовані населені пункти, назви яких мали кримськотатарське, німецьке, грецьке та вірменське походження (загалом понад 90% населених пунктів півострова).
 Рух за репатріацію почався в кінці 1950 років, але тільки після проголошення незалежності України репатріація стала реальністю. Проте не всім депортованим та їхнім нащадкам вдалося повернутися в рідні місця. Російське ж вторгнення до Криму в 2014 році,  його вторинна російська анексія поклали край репатріації та відновили етнічну дискримінацію, так само як і видавлювання з Криму кримських татар та українців.
Стверджувати, що під українською юрисдикцією в Криму панував рай небесний, навряд чи слід. Проте в незалежній Україні кримськотатарська нація почала відроджуватися. З'явилася кримськотатарська й українська преса, національні приватні бізнеси, кримськотатарське радіо й телебачення, функціонуюче й демократично обране кримськотатарське самоврядування (Меджліс). Почалося активне повернення людей на свою рідну землю, радість і сльози, звичайно ж, маса труднощів, але безперечно, колишній жах здавався позаду ... Однак всі ці досягнення були безжально розтоптані чобітьми російських колонізаторів навесні 2014 року. До Криму з російським режимом прийшли позасудові розправи, нічим не виправдані обмеження релігії, свободи слова, мітингів і зборів, закриття українських шкіл, арешти за політичними мотивами, висилки за межі Криму і Росії. Інакше кажучи, ситуація на півострові не налаштовує на веселощі.
  Проте окупанти марно торжествують перемогу. Прийде час – і він вже не за горами, – коли російським окупантам, включно з тими, хто незаконно переселився до Криму після анексії, доведеться забиратися з незаконно захопленої землі і відповідати за всі злочини за міжнародними і українськими законами.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь