Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Кирило Стеценко і наш край до 140 – річчя від дня народження

Дата: 13.05.2022 12:01
Кількість переглядів: 652

Видатний український композитор К. Г. Стеценко, творчість якого залишилася глибокий слід в історії української музики, майже 6 років свого життя прожив і творив на Поділлі, зокрема в селі Голово-Русава Ямпільського повіту (тепер с. Олександрівка Томашпільcької територіальної громади).


Сюди композитор із сім’єю приїздить з Тиврова в листопаді 1911 р. після прийняття сану священника. Розпочалася щоденна праця сільського священика. Після служби Божої новий батюшка прийшов до школи, яка була поруч з церквою. Тут вчителював приїжджий вчитель Степан Каплун, а закон божий став викладати Кирило Григорович.
      Із старших дітей Стеценко організував шкільний хор, що виконував народні пісні, переважно місцеві, які у той час співалися в Голово-Русаві та сусідніх селах. Напередодні різдвяних свят учні вже вивчили чимало колядок і щедрівок. Вони співали ”Ой на річці на Ордані ” , „ Нова радість стала”, „ Чи дома, дома пан господар” та ін.”
      К.Г. Стеценко весь був пройнятий турботою про селян. Часто  відвідував їх житла  і подовгу вів задушевні розмови , його цікавило буквально все . Щоб якось  полегшити важке становище бідняків і припинити здирництво в місцевій крамниці Кирило Григорович переконав селян організувати „ Громадське потребтовариство ”. Все , що організовував і робив Кирило Григорович , було спрямоване на поліпшення умов життя селян.
      Стеценко в цей період все - таки більше служив пастві ніж музиці. В Голово- Русаві Кирило Григорович обробив лише дві народні пісні  “Ой на ставу, на ставочку” та “Зійшов місяць”, в 1913 р. написав солоспів „ Фата Моргана ” на текст М.Вороного та „ Реквієм ” (Світлій пам’яті М. В. Лисенка).
      В Жолобах Стеценко також організував хор, де хористи розучували його власні твори .
        В кінці 1914 р. в житті Кирила Григоровича відбулася значна подія. К.Г.Стеценко зустрічається в Тульчині з композитором М.Леонтовичем , який працював вчителем співів у жіночому єпархіальному училищі. Ця зустріч дуже підбадьорила Стеценка. До нього повертається натхнення і надія.
                 Майже все своє життя Стеценко викладав музику і співи в школах , гімназіях та учительських семінарах. він глибоко усвідомлював високу місію музики в естетичному вихованні  підростаючого покоління. Свої лекції зі співів Кирило Григорович читав також на учительських курсах  в 1917 р. у Літині.
          У вересні 1917 р. сім’я композитора переїздить до Вінниці. Потім переводиться до Києва. Під час подорожі з мандрівною капелою по Правобережній Україні восени 1920 р. Кирилу Григоровичу довелося знову побувати на Поділлі , зокрема і в нашому краї.
         Роки перебування на Поділлі залишили глибокий слід в житті і творчості Кирила Григоровича , хоч це був не найкращий період його композиторської біографії .” Голод, хвороба, і тимчасова втрата роботи спричинили  до чергового виїзду в кінці грудня 1920 р. до с. Веприк біля Фастова, де 29 квітня 1922 року перестало битися його неспокійне серце. Кирило Григорович помер від висипного тифу, але він залишив помітний слід в українському музичному мистецтві. Йому належить до 30 оригінальних романсів, до 45 хорів, 50 розкладок колядок , кантати і пісні  духовного змісту. Звертався Стеценко і до великих форм – це опера на античний сюжет “Іфігенія в Тавриді”, дитячі опери „ Лисичка , котик і півник” та „Івасик – Телесик ”, музика до вистави „ Сватання на Гончарівці”, “Про що тирса шелестіла”.
          Вдячні томашпільчани з любов’ю шанують і пам’ятають великого українського композитора .В с. Олександрівці  було створено музей К.Г.Стеценка, де зібрано багато цікавих експонатів, що розповідали про життя і творчість композитора. Частина експозиції історико- краєзнавчого музею  Будинку дитячої творчості також присвячена перебуванню К.Г.Стеценка в нашому краї.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь