Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Вшанували героїв, які врятували життя на планеті Земля

Дата: 27.04.2021 15:00
Кількість переглядів: 2525

Минає 35 років, як 26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів громадян не лише України, але й світу. І відтоді Чорнобиль - це не лише велика трагедія всього людства, а й символ безмежної мужності учасників ліквідації наслідків катастрофи, в тому числі й  наших земляків, які нині живуть на Томашпільщині. Усі вони, ризикуючи своїм життям та здоров’ям, захистили людство від невидимого страшного ворога – від радіації. 
 
 

 

На боротьбу з невидимим ворогом усього живого першими стали 28 пожежників Чорнобильської АЕС. Вони були першими і першими пішли із життя. Їх сьогодні називають «шеренгою № 1». Бо коли їм у квітні 1986-го сказали «Треба», вони нічого не питали, поїхали в зону. Працювали. І якби не їхня мужність і жертовна праця, наслідки аварії були б значно страшнішими. Володимир Правик, Микола Ващук, Василь Ігнатенко, Віктор Кібенок, Микола Тітенок, Володимир Тишура, Леонід Телятников… Це вони кинулися у вогонь, у небезпеку і затулили собою нас усіх. Всього ж  у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи взяли участь більше 600 тис. осіб з усього СРСР, зокрема  українців – 350 тис.,  а серед них і наші томашпільчани, люди різних професій: водії, зв’язківці, медики, будівельники… 
Саме їх, рятівників світової цивілізації, ліквідаторів наслідків техногенної катастрофи,  вшановували вчора в Томашпільській громаді. В актовому залі адміністрації зібралися запрошені учасники ліквідації аварії на ЧАЕС,  вдови померлих ліквідаторів і дружини  живих, сільські старости громади. Їх привітав з 35-ою річницею  Томашпільський селищний голова Валерій Немировський. Згадуючи про  ті далекі події він зокрема підкреслив:
-    Пам'ять про загиблих в атомному вогні, померлих від радіації стукає в наші серця, не дає забути про моральні уроки, які дав нам Чорнобиль: відповідальне ставлення до виконання дорученої справи, милосердя і патріотизм. Жоден із нині живущих «чорнобильців» не був у зоні після тих пережитих подій. Але в ці дні пам’яті, роздумів і скорботи мусимо замислитися, бо є над чим: живемо на технологічному вулкані. То чи не повториться трагедія в іншому місці? Чи стали ми шанувати рідну землю, природу, світ? Чи не забули, що врятований ними, чорнобильцями, світ, – найкращий пам’ятник тим, хто згорів у чорнобильському пеклі? Чорнобильська аварія стала важким уроком для нас, за який заплачено дорогою ціною. Пам’ятаймо про це і робімо все, щоб ніколи більше не падала на землю гірка зірка Полин.                      
У Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф  щиросердно дякую за подвиг вам, чорнобильцям, які живуть поруч із нами! Зичу вам і вашим родинам міцного здоров’я,  щастя і затишку, благополуччя та довгих років життя!
 До щирих вітань приєдналася і депутатка Верховної Ради України Лариса Білозір. У своєму виступі вона наголосила на величі подвигу людей, яких ми сьогодні називаємо чорнобильцями, і з гіркотою сказала про  те, що нині держава часто забуває про свій вічний борг перед цими героями, які врятували світ від ядерної смерті. «Я низько   схиляю голову перед вами і висловлюю вам глибоку вдячність за мужність, саможертовність, за те, що врятували світ від смертоносної небезпеки», - сказала народна обраниця. Всім учасникам - ліквідаторам  Лариса Миколаївна вручила  пам’ятну медаль до 35-річчя аварії на ЧАЕС та великодній подарунок, а селищний голова Валерій  Немировський – грошову винагороду від селищної ради. Від учасників урочистих зборів до памятної дошки на честь героїв – чорнобильців корзину квітів доручили покласти ліквідаторам Володимиру Корольову з Вил та Михайлу Цюпрі з Томашполя.
 Свої пісні подарували присутнім працівники культури нашої громади Людмила Базюк, Олег Стебельський, Олександр Зализюк, Руслан Трачук та студент-практикант Василь Цибуляк. По  завершенні урочистостей – спільне фото героїв – чорнобильців.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь