Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

200 млн грн спрямують на ремонт комунальних доріг у громадах Вінниччини

Дата: 12.02.2021 13:44
Кількість переглядів: 449

Завдяки рішенню обласної Ради «Про обласний бюджет на 2021 рік» передбачено направити максимально дозволені законодавством 20% державної субвенції, а це 200 млн грн, на ремонт комунальних автошляхів безпосередньо в громадах Вінницької області. Зокрема, саме про це говорили із представниками громад Тульчинського району під час першої виїзної інформаційної зустрічі.

– Ми маємо дуже серйозний інструмент, це ремонт комунальних доріг, які фінансуватимуться в обсязі 200 млн грн. Це втричі більше ніж у попередні роки, – сказав голова обласної ради Вячеслав Соколовий.

Начальник управління аналізу та реалізації обласних програм, проєктів місцевого розвитку та міжнародного співробітництва Василь Броварник у своєму виступі зосередив увагу учасників зустрічі на можливостях залучення коштів для ремонту доріг у територіальних громадах області.

– Відновлення дорожньої інфраструктури набрало нової ваги в процесі децентралізації управління автомобільними дорогами та створенням Дорожнього фонду. Відповідно до Державного бюджету України на 2021 рік для реалізації заходів з ремонту та обслуговування дорожньої інфраструктури передбачено 81,3 млрд грн. Що стосується Вінницької області, в поточному році на ремонт місцевих доріг субвенцією з Дорожнього фонду передбачено 1,03 млрд грн. З них 820 млн грн направляється на експлуатацію та ремонт доріг місцевого значення та 200 млн грн передбачено на комунальні дороги, – зазначив Василь Броварник.

Структура доріг Вінниччини: це автомобільні дороги державного значення – 2 011 км, автомобільні дороги загального користування місцевого значення – 7 521 км, автомобільні дороги комунального значення – 16 970 км.

Обласний бюджет Вінниччини збільшив свій внесок в будівництво та ремонт доріг, а внесок громад зробили «підйомним» для них. Видатки в обласному бюджеті-2020 були закладені на рівні 5%, на 2021 рік їх зафіксовано на рівні – 20%. Одночасно зменшено обсяг співфінансування з бюджетів громад із 50% до 10 – 15%. Відповідне рішення було ухвалено на сесії обласної Ради при затвердженні бюджету на цей рік.

– Ми маємо забезпечити жителям Вінниччини доступне сполучення між населеними пунктами, комфортний під`їзд до центрів громад, до райцентрів, – пояснював на бюджетній сесії голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. – Мною внесена пропозиція до проєкту обласного бюджету щодо збільшення виділення коштів з дорожнього фонду на капітальний ремонт і реконструкцію комунальних доріг. Саме така формула допоможе нам розширити мережу доріг з таким навантаженням на бюджети громад, які вони зможуть подужати.
Процедура залучення коштів державного дорожнього фонду до фінансування об’єктів вулично-дорожньої мережі населених пунктів передбачає обов’язкову участь громади у конкурсі з відбору об’єктів комунальної власності у сфері дорожнього господарства та розподіляється на чотири етапи. Остаточна дата подачі документів від органів місцевого самоврядування – 15 березня 2021 року.
Основні критерії відбору об’єкта для включення до переліку:

розташування соціальних об’єктів на ділянці вулично-дорожньої мережі населеного пункту або спрямованість до них;

наявність місць підвищення безпеки дорожнього руху, рівень високої аварійності;

рівень інтенсивності руху та пропускної здатності;

результат оцінки транспортно-експлуатаційного стану;

дотримання міжремонтних термінів капітального ремонту дорожнього одягу;

пріоритетні проєкти з високим ступенем готовності (понад 70% усіх будівельно-монтажних робіт, передбачених ПКД);

межування об’єкта з автомобільними дорогами загального користування.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь