Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

ОБЕРЕЖНО! ПТАШИНИЙ ГРИП

Дата: 23.01.2020 09:47
Кількість переглядів: 995

       На підприємстві «Хутір» с.Бугаків у Немирівському районі Вінницької області 18 січня зафіксовано загибель птиці від пташиного грипу. За попередньою інформацією в ПП «Хутір» станом на 1 січня 2020 року утримувалось близько 98 тисяч голів птиці яєчного напрямку.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м.Київ) 19.01.2020 року встановлено діагноз на грип птиці (звіт про результати дослідження №000453п.м. від 19.01.2020 року).

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.
     Пташиний грип – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. Збудником захворювання є вірус (H5N1), який є споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід

   Джерело інфекції – дика птиця. Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Хвороба може також поширюватися з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пірям.

    Симптоми пташиного грипу у птахів – спад активності,посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та  раптова смерть.

    Симптоми пташиного грипу у людей  - можуть варіюватися від типових для звичайного грипу ( температура, кашель, біль у горлі і мязах) до інфекційних очей, пневмонії.

    Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом потрібно:

- уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;

- після контакту з сирим мясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно миють руки з милом, а предмети,  на яких оброблялось мясо птиці продезінфікувати;

- вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця варити не менше 10 хвилин, мясо- не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене мясо птиці, заразитися неможливо;

- яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;

-  не купувати мясо птахів та інші продукти птахівництва,що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

 

   При виявлені падежу птиці звертатися до Томашпільського районного управління Держпродспоживслужби у Вінницкій області або у Томашпільську РДЛВМ за контактними телефонами:

           2-19-65, 2-16-65.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь