Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Увага! У зв’язку з похолоданням, будьте обережними при використанні газу в побуті

Дата: 25.09.2019 08:33
Кількість переглядів: 411

При використанні газу в побуті необхідно бути особливо обережними і пам’ятати, що тільки за умов дотримання правил безпечного користування газовими приладами, утриманням їх у справному технічному стані, вчасного виявлення порушень тяги, проведення прочищення димових та вентиляційних каналів можна гарантувати безпеку, комфорт і затишок у ваших домівках.
Основними причинами отруєння чадним газом є відсутність тяги в димових та вентиляційних каналах, недотримання квартиронаймачами вимог правил безпечного використання газу в побуті та власниками житлового фонду вимог «Правил безпеки систем газопостачання» (надалі ПБСГ).


Причинами відсутності тяги, в першу чергу, є несправність димових та вентиляційних каналів, їх засмічення, зруйновані оголовки димоходів, знаходження їх в зоні вітрового підпору. Також негативно впливає відсутність притоку повітря в приміщення, де встановлені газові прилади (влаштування герметичних металопластикових вікон та дверей без провітрювачів), адже для згорання 1 м3 газу необхідно 10 м3 повітря. В окремих випадках на місці вентиляційних решіток встановлені електровентилятори або ці решітки закриті цупким папером.
Наголошуємо, що згідно ПБСГ п. 1.4.3., відповідальність за технічний стан і безпечну експлуатацію побутових газових приладів і апаратів, димових і вентиляційних каналів, ущільнень вводів підземних комунікацій в будинках і будівлях покладається на їх власників.
Громадяни, які користуються природним газом, не завжди перевіряють наявність тяги перед включенням і під час роботи газових приладів з відводом продуктів згорання в димохід; користуються газовими приладами без відкривання кватирок або фрамуг у вікнах; самостійно здійснюють ремонт газових приладів або вносять зміни в їх конструкції, відключають автоматику безпеки; використовують газові прилади не за призначенням, зокрема, газові плити для обігріву приміщень.
Більшість випадків отруєння чадним газом трапляється у квартирах, де невеликі приміщення. Найбільш швидко отруєння чадним газом настає у дітей, вагітних жінок, хронічно хворих старших людей.
Основні симптоми отруєння: запаморочення, загальна слабість, почервоніння обличчя, часте серцебиття, може бути мерехтіння чи двоїння в очах. Також людина непритомніє на 1-2 хв, з’являється нудота. У важких випадках непритомність довготривала, з’являються судоми.
Необхідно негайно відчиняти вікна, забезпечити доступ повітря, вивести потерпілого на свіже повітря, розстебнути на ньому одяг і викликати швидку. Залежно від ступеня отруєння, лікування може зайняти від 1-2 сеансів у барокамері при легкому отруєнні до довготривалого перебування у реанімації. Нагадаємо, чадний газ (окис вуглецю) — безколірний газ без запаху. Отруєння може настати під час роботи бензинових двигунів, при згоранні природного газу, при пожежах.

Департамент цивільного захисту ОДА спільно з  навчально-методичним центром цивільного захисту та БЖД Вінницької області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь