Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Кабмін ухвалив концепцію запобігання фальсифікації ліків. На всіх упаковках з'явиться маркування, яке буде гарантією оригінальності ліків

Дата: 05.04.2019 15:08
Кількість переглядів: 582

3 квітня, Кабінет Міністрів України ухвалив Концепцію реалізації державної політики з запобігання фальсифікації лікарських засобів. Це означає, що поступово на всіх упаковках рецептурних ліків з’явиться спеціальне маркування, яке буде гарантією оригінальності ліків. Така практика боротьби з фальсифікатом вже довела свою ефективність у розвинених країнах світу.
Маркування на упаковках ліків буде гарантією якості: пацієнт зможе перевірити, що препарат не є фальсифікований, протермінований чи завезений до країни з порушенням норм.


Маркування упаковок лікарських засобів спеціальним кодом впроваджуватиметься поступово:
І етап - пілотний проект. На цьому етапі маркування ліків буде добровільним: взяти участь у програмі можуть будь-які фармвиробники.
ІІ етап - поступове запровадження обов’язкового маркування окремих видів лікарських засобів, визначених МОЗ України. Зокрема, маркування обов’язково з’явиться на ліках, що компенсуються за кошти держави – Нацперелік, програма “Доступні ліки”.
ІІІ етап - запровадження обов’язкового маркування всіх видів лікарських засобів, визначених МОЗ України такими, що підлягають маркуванню (зокрема, всіх рецептурних препаратів).
Як працюватиме 2D-кодування?
При виробництві ліків на заводах виробник буде наносити на кожну упаковку індивідуальне маркування. Дані про це будуть заноситися в єдину електронну інформаційну базу.
Це дозволить відстежувати весь ланцюжок постачання ліків – від виробництва чи імпорту до продажу в аптеці. Всі ці транзакції будуть включені в загальну базу даних, включаючи серію ліків і дату виробництва. Таким чином, якщо хтось десь спробує продати фальсифікований препарат з тими ж даними, то у нього це не вийде.
Для пацієнта буде доступна зручна опція перевірки – сканування коду через мобільний додаток. Спеціальний додаток проводитиме ідентифікацію коду, і на екрані смартфона з’являтиметься інформація про конкретний препарат, в тому числі – справжній він чи ні.
З розвитком електронної системи охорони здоров’я інформаційна база ліків буде інтегрована з центральним компонентом системи Електронного здоров’я. У майбутньому стане можливим не лише перевіряти справжність препаратів, але й відслідковувати випадки продажу рецептурних ліків без рецепта. Контролюючі органи зможуть в онлайн-режимі бачити ці продажі – база даних маркувань ліків буде інтегрована з базою рецептів. У разі коли препарат проданий, а у пацієнта не було рецепта, то контролюючі органи отримають повідомлення від системи і зможуть негайно належним чином відреагувати на продаж медикаменту без рецепта.
2D-кодування – це масштабний механізм контролю, що має безліч корисних опцій як для держави, так і для виробника. Завдяки його впровадженню держава матиме реальну статистику споживання пацієнтами ліків і зможе більш точно планувати обсяги закупівель ліків та фінансування державних програм, а фармкомпанії – обсяги виробництва та розподіл ліків по аптеках.
Майже всі іноземні ліки, що продаються в Україні, вже мають двомірне кодування упаковок. Деякі українські фармкомпанії також вже придбали необхідне обладнання і кодують свої препарати.
Нагадаємо, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, нині кожна 10 упаковка препарату в країнах з низьким та середнім доходом є фальсифікованою. Аналогічна статистика стосується і препаратів, що потрапляють на український ринок незаконно або без належної перевірки.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь