Томашпільська селищна територіальна громада
Вінницька область

Виконав свій військовий обов’язок до кінця

Дата: 08.04.2016 11:39
Кількість переглядів: 1029

Золота Зірка Героя… Це висока, найвища нагорода за мужність, готовність до останнього подиху захищати честь і незалежність Вітчизни, яку присвоювали часто  не тільки живим, але й тим, хто поліг на полі бою з ворогом, виконуючи воїнську присягу до кінця.

Званням Героя Радянського Союзу у роки другої світової війни відзначений наш земляк Анатолій Миколайович Хуторянський. Хто він, цей худорлявий юнак із замріяним поглядом, витонченими рисами обличчя? За що Батьківщина так високо оцінила його подвиг в імя миру і життя на землі?
Народився Анатолій 15 вересня 1919 року в смт. Томашполі. Тяжкі то були роки… Щойно завершилася перша світова, а  подільською землею, мов океанські хвилі, що змінюють одна одну, ще перекочувалися ворожі армії – німецькі, австрійські, польські, точилися кровопролитні бої громадянської війни. Всюди панувала розруха і голод. Рятуючись від злиднів, родина Хуторянських у 20-ті роки перебирається на Кавказ. Там подільський хлопчина закінчує Буйнакську середню школу ім. Леніна в Дагестані, а згодом і Краснодарський інститут іноземних мов. Та у двері залізним кулаком знову постукала війна. І Анатолій став курсантом Сталінградського танкового училища,  а у липні 1942 року уже бере участь у бойових діях.
Воював на Сталінградському фронті і в боях за Сталінград старший лейтенант Анатолій Хуторянський командує танковою ротою, яка не раз брала участь у танкових атаках.  Командир роти мужнів у цих боях. Ризикуючи життям, він не раз виходив із танка, щоб знайти проходи через мінні поля. Його бойова машина була і підбита, і горіла, але він знову і знову вів  у бій свою роту. Тільки важке поранення вивело Хуторянського зі строю, та й то не надовго.
Після лікування його направляли учитися на Урал, та він у командування просився на передову і свого досяг. Направили його служити на І-ий Білоруський фронт.
Стояла темна листопадова ніч 1943 року. Під сильним артилерійським вогнем ворога старший лейтенант Хуторянський першим зумів переправити на правий берег річки Сож свою 2-у танкову роту, командувати над якою він був призначений в бою під Орлом. Витримавши перший натиск, танкісти рішучими діями поступово розширили захоплений у ворога плацдарм.
За вісім днів кровопролитних боїв Хуторянський дванадцять разів водив в атаку своїх відважних танкістів і кожного разу вони виходили  переможцями.
В одному з боїв, 16 листопада, командир під час атаки отримав поранення, але поля бою не покинув, продовжував командувати ротою до повного виконання поставленого завдання. На своєму танкові він першим увірвався в сильно укріплений район противника, слідом за ним ішли  танкісти  його роти, і вони досягли перемоги. У цій сутичці командир роти вогнем і залізними гусеницями знищив 2 протитанкових гармати, розбив 3 дзоти, змусив замовкнути 4 кулемети, підбив самохідку, «фердинанда» і знищив кілька десятків гітлерівців.
21 листопада старший лейтенант, ще не одужавши від поранення, знову повів роту в атаку. Його танкісти завдали ворогу великих втрат. Вони повністю розгромили вогневі позиції 4 мінометних батарей, знищили 8 станкових кулеметів, розсіяли і знищили 3 обози противника і до батальйону піхоти.
В цьому бою танк Анатолія Хуторянського було обстріляно і він загорівся. Відважний командир продовжував на палаючій машині громити ворога. Але другим попаданням у башню танка герой був убитий. Поховали його в братській могилі в  селі Радуга Ветковського району Гомельської області в Білорусії.
Анатолій Миколайович Хуторянський до кінця виконав свій воїнський обов’язок. Нагороджений орденами Леніна і Червоної Зірки.
За зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з фашистськими загарбниками і проявлені при цьому відвагу і героїзм Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 квітня 1944 року командиру роти танків Т-34 253-го танкового полку 11 армії старшому лейтенанту Хуторянському Анатолію Миколайовичу посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте ви об’єднання Томашпільської лікарні з іншим медичним закладом з метою створення територіального медичного об’єднання зі статусом загального закладу зі збереженням ресурсів?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь